Timmerhuis Rotterdam - seerotterdam Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Timmerhuis Rotterdam

Timmerhuis Rotterdam

Het Timmerhuis (voorheen Stadstimmerhuis) is een gebouwencomplex in de stadsdriehoek in het centrum van Rotterdam. Het gebouw is een combinatie van wederopbouwarchitectuur door gemeentelijke architect J.R.A. Koops en hedendaagse architectuur van het architectenbureau OMA. Als je iets zoekt om te doen in Rotterdam, is dit een geweldige plek om te bezoeken. Bovendien maakt de interessante combinatie van architectuur het een van de hoogtepunten van Rotterdam.

Geschiedenis van het Timmerhuis in Rotterdam

Een stadstimmerhuis is het kantoor van de gemeentelijke dienst die zich bezighoudt met bouwen. Vroeger in de Tweede Wereldoorlog werd het oude stadstimmermanhuis in Rotterdam aan het Haringvliet verwoest. Vervolgens van begin van de jaren 40 tot 1953 was het Stadstimmerhuis gevestigd als noodgebouw op de veemarkt. Daar stond het gebouw tussen de Warande en de Goudse Rijweg, op de Boezemweg.

In 1947, ontwierp de gemeentelijke architect J.R.A. Koops een nieuw Stadstimmerhuis. Het nieuwe Stadstimmerhuis was oorspronkelijk bedacht als een langgerekt gebouw aan het Haagseveer met vier vleugels loodrecht daarop. Uiteindelijk werd echter slechts een van de vier vleugels gerealiseerd: die op de Meent. De bouw vond plaats tussen 1950 en 1953. Dit maakt het een van de eerste grotere gebouwen die na het bombardement in het lege centrum van Rotterdam is gebouwd. Het gebouw werd voltooid in 1953 en vervolgens is de reconstructie van Rotterdam is vanuit deze locatie geleid.

Uitbreiding van het Timmerhuis in Rotterdam

In de jaren zeventig ontwierp Ronald Gill een uitbreiding van het stadstimmerhuis. Dit was echter al in 2011 gesloopt. Bovendien namen in 2009 vijf architectenbureaus (Claus en Kaan, Mecanoo, Meyer en Van Schooten, OMA en SEARCH) deel aan meerdere architecturale opdrachten voor een nieuwe vleugel. Een professionele jury koos het ontwerp van OMA. Ze beschreven het ontwerp als ‘een vormeloze stapel pixels’ en ‘een gebouw als een wolk’. Het is een set witte glazen kubussen, een verreikende stalen structuur op twee stalen poten.

Het nieuwe complex opende op 11 december 2015. Het bevat kantoren, 91 appartementen, een ondergrondse parkeergarage en huizen Museum Rotterdam. De uitbreiding bestaat uit twee torens, bestaande uit trapvormige liggende woonverdiepingen met dakterrassen. Op de begane grond bevindt zich een atrium tussen de torens met een publiek toegankelijke voetgangerspassage die het Haagseveer verbindt met het Rodezand.

Timmerhuis Rotterdam

Architectuur van het Timmerhuis in Rotterdam

Koops Stadstimmerhuis is een slank en ritmisch gebouw van beton met baksteen- en natuursteendetails. Het heeft puntdaken en schoorstenen, waardoor het een traditionalistische uitstraling heeft. Maar het ook een beetje progressief vanwege het betonskelet, het flexibele ventilatiesysteem en de zelfbedieningsliften. Bij de Meent is er een ‘levende plint’ met stalen en glazen winkelfronten. De kopgevels hebben reliëfs in graniet. Ernaast bevindt zich ook een bronzen plaat ter ere van Cornelis van Traa, de stadsarchitect van de wederopbouw tussen 1940 en 1964. In 2000 werd het gebouw een gemeentelijk monument.

Wil je meer weten over het Timmerhuis? ga dan naar Wikipedia.

Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze of Rotterdam Highlight Fiets Tour of Rotterdam Highlight Wandeltour!

 

Door onze local

Maycon

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een zeer unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een fascinerende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze gezellige, ontspannen tours!

vanaf €6 p.p.

Fiets verhuur | Bike rental Rotterdam

Opzoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€26.50 p.p.

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €25 p.p.

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €31.50 p.p.

De Rotterdamse haven in een fietstour

Ook zo benieuwd naar de beroemde haven van Rotterdam? Ontdek de mooiste plekken van de grootste zeehaven van Europa nu samen met ons op de fiets!
meer infodirect boeken
vanaf €19.50

Jouw schoolreisje in Rotterdam

Lees hier wat wij voor jou kunnen betekenen tijdens het regelen van het ideale schooltripje naar Rotterdam. Dit schooluitje brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad!
meer infodirect boeken