De Markthal, de sixtijnse kapel van Rotterdam seerotterdam Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » De Markthal Rotterdam

De Markthal Rotterdam

De markthal in Rotterdam (gevestigd aan het historische Laurenskwartier) is een woon- en kantoorgebouw met eronder een overdekte markthal. Koningin Máxima opende het gebouw op 1 oktober 2014. Naast de grote markthal, herbergt het complex 228 appartementen, 4600 m2 winkelruimte, 1600 m2 horecadiensten en een ondergrondse parkeergarage met een capaciteit van 1200+ auto’s.

Architectuur Markthal Rotterdam

Architectenbureau MVRDV ontwierp de Markthal van Rotterdam met een open karakter om zo bezoekers aan te trekken. Het grijze natuurstenen gebouw heeft een boogachtige structuur zoals een hoefijzer. Daarnaast hebben beide zijden van de Markthal glazen gevels bestaande uit kleinere glasvensters (meestal vierkant, van ongeveer 1485 millimeter breed). Al deze kabels zijn opgehangen rond een structuur van weer andere stalen kabels. Deze kabels zijn 24 meter hoog en 42 meter breed. Dit maak het het de grootste ”glasraamkabelstructuur” in Europa, een mooi woord voor galgje.

Markthal Rotterdam

De Sixtijnse kapel van Rotterdam

Het interieur van de Rotterdamse Markthal is uniek vanwege de enorme kleurrijke panelen aan de muren en het plafond. Dit kunstwerk is van Arno Coenen en is namelijk wel 11.000 m2 groot. Het gebouw heet de Hoorn des Overvloeds en laat sterk uitvergrote vruchten, groenten, zaden, vissen, bloemen en insecten tot leven komen op het dak.

Uit 9 internationale kandidaten is het kunstwerk van Coenen geselecteerd. Het werk is gemaakt met digitale 3D-technieken. Er zijn speciale servers nodig geweest omdat het bestand, dat namelijk enorm was (1,47 terabytes), op de panelen te drukken. Deze speciale services worden ook gebruikt door Pixar Studios voor het renderen van animatiefilms. De digitale 3D-animatie werd in 4000 stukjes apart van elkaar afgedrukt op geperforeerde aluminium panelen. Deze panelen zijn nu aan de binnenkant van de hal geplaatst. Het kunstwerk van Arno Coenen krijgt internationaal veel aandacht. Sommigen noemen zijn werk zelfs het grootste kunstwerk ter wereld. Een van de mooiere bijnamen is de Sixtijnse kapel van Rotterdam, afgeleid van de prachtige plafondschilderingen in Rome.

Markthal Rotterdam

Archeologische Plaats

Tijdens de bouw van de Markthal van Rotterdam zijn veel oude overblijfselen gevonden van de middeleeuwse voorloper van de stad Rotterdam (Rotta genaamd). Blijkbaar hebben ze de Markthal bovenop een veertiende-eeuws begraven dorp gebouwd. Dit dorp was omgeven door water en dijken om de polder tijdens hoog water te beschermen Er waren enkele huizen en boerderijen in deze polder, een van deze boerderijen uit de veertiende eeuw werd 7 meter onder de grond gevonden. In het huis waren twee kachels en een paar open haarden. Verschillende vondsten op de archeologische plaats worden nu tentoongesteld naast de centrale trappen onder de Markthal.

Restaurants in de Markthal in Rotterdam

Naast de vele marktkramen biedt de Markthal in Rotterdam veel restaurants. Er is veel veranderd de afgelopen tijden door de corona crisis. Zo waren er wat leuke Italiaanse restaurants, zoals Jamie’s Italian Rotterdam by Jamie Oliver of Fellini’s alleen moesten zij helaas vroegtijdig de deuren sluiten. Wij zijn dan ook erg benieuwd wat lekkers ervoor in de plaats gaat komen.

Voor lekker Japans eten in de Markthal kan je terecht bij restaurant Sumo.

Je kunt ook een hapje eten in wat meer typische Rotterdamse restaurants zoals Bram Ladage en de IJssalon. Verder brengt Restaurant Le Souq de keuken uit het Midden-Oosten naar de Markthal van Rotterdam. Genoeg opties voor een lekker hapje! Kijk voor andere tips over lekker eten in Rotterdam op onze restaurant pagina.

Ga voor meer informatie over de markthal naar Wikipedia

Wil je meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Highlight Wandeltour of Highlight Fiets Tour!

Door onze local

Lisa

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een zeer unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een fascinerende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze gezellige, ontspannen tours!

vanaf €6 p.p.

Fiets verhuur | Bike rental Rotterdam

Opzoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€26.50 p.p.

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €25 p.p.

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €31.50 p.p.

De Rotterdamse haven in een fietstour

Ook zo benieuwd naar de beroemde haven van Rotterdam? Ontdek de mooiste plekken van de grootste zeehaven van Europa nu samen met ons op de fiets!
meer infodirect boeken
vanaf €19.50

Jouw schoolreisje in Rotterdam

Lees hier wat wij voor jou kunnen betekenen tijdens het regelen van het ideale schooltripje naar Rotterdam. Dit schooluitje brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad!
meer infodirect boeken