Stadhuis Rotterdam - seerotterdam Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Stadhuis Rotterdam

Stadhuis Rotterdam

Het stadhuis van Rotterdam is een van de weinige oude gebouwen in het centrum van de stad. Het werd gebouwd tussen 1914 en 1920 en overleefde op miraculeuze wijze de bombardementen in 1940. Het stadhuis van Rotterdam bevindt zich op de Coolsingel. Het is een prachtig gebouw dat zeker jouw aandacht verdient.

De Geschiedenis van Stadhuis Rotterdam

Vanwege de snelle groei van Rotterdam aan het einde van de 19e eeuw, hadden de ambtenaren in Rotterdam meer ruimte nodig. Vandaar dat Burgemeester A.R. Zimmerman een nieuw stadhuis wilde met als doel meer ruimte te creëren. Er was ook al een nieuw postkantoor en een nieuwe Beurs op deze boulevard. Met de bouw van het stadhuis in 1914 – 1920 werd de binnenstad van Rotterdam helemaal gerenoveerd. Voor de aanleg van de boulevard moest de Coolvest worden ingevuld, later werd deze straat de Coolsingel. De oude volkswijk rond de wijk Zandstraat met zijn pubs en rommelige bordelen (geboortegrond van Louis Davids) werd ook met de grond gelijk gemaakt. Vervolgens is het stadhuis na een gesloten wedstrijd (1913) gebouwd in opdracht van de gemeente Rotterdam. Uiteindelijk heeft Prof. H. Evers de controversiële wedstrijd gewonnen waarvoor architecten K.P.C. Bazel, Willem Kromhout, Michiel Brinkman en W.F. Overeynder voor waren uitgenodigd.

Architectuur van het stadhuis

Het stadhuis is gebouwd in neo-renaissance stijl met neo-romaanse en neo-byzantijnse invloeden. Het monument is symmetrisch van ontwerp met de hoofdingang in het midden. De Raadzaal en de burgerzaal, met het balkon op de Coolsingel, bevinden zich op de eerste verdieping aan weerszijden van de centrale hal. Het gebouw bestaat uit vier vleugels van vier verdiepingen rond een openbare binnenplaats. De binnenplaats is voorzien van een tuin en is te bereiken via twee toegangspoorten in de zijmuren van het gebouw. In totaal beslaat het stadhuis een oppervlakte van 86 bij 106 meter. De 71 meter hoge toren boven de centrale hal domineert het hele gebouw. De gevels zijn gemaakt van zandsteen en de trapgevel boven de ingang verwijst naar de Nederlandse 17e eeuw.

Stadhuis Rotterdam

Door: Ossip van Duivenbode

 

Sculpturen in en rond het stadhuis

Het stadhuis van Rotterdam gebruikte beeldhouwwerken om de geschiedenis van de wereldhaven Rotterdam vanaf het begin uit te drukken. Wanneer je door het gebouw loopt, ontdek je verschillende speciale sculpturen. Aan weerszijden van de hoofdingang van het gebouw vind je bijvoorbeeld afbeeldingen van de ‘Portier’ (portier) en de ‘Fiscus’ (belastingontvanger). Een tiental andere afbeeldingen drukken een reeks waarden en deugden uit. De ‘stedelijke maagd’ zit boen de hoofdingang, met het vergulde bronzen beeld ‘geest met fakkel’ De hoogste toren draagt ​​het vergulde beeld ‘Engel des vredes’

Voor meer informatie over het stadhuis van Rotterdam ga naar Wikipedia.

Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of Rotterdam Highlight Fiets Tour!

 

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een zeer unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een fascinerende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze gezellige, ontspannen tours!

vanaf €6 p.p.

Fiets verhuur | Bike rental Rotterdam

Opzoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€26.50 p.p.

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €25 p.p.

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €31.50 p.p.

De Rotterdamse haven in een fietstour

Ook zo benieuwd naar de beroemde haven van Rotterdam? Ontdek de mooiste plekken van de grootste zeehaven van Europa nu samen met ons op de fiets!
meer infodirect boeken
vanaf €19.50

Jouw schoolreisje in Rotterdam

Lees hier wat wij voor jou kunnen betekenen tijdens het regelen van het ideale schooltripje naar Rotterdam. Dit schooluitje brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad!
meer infodirect boeken