Het Witte Huis in Rotterdam - seerotterdam Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Het Witte Huis in Rotterdam

Het Witte Huis in Rotterdam

Wacht, het witte huis? Dat is in Amerika toch? Ja, maar Europa heeft zelf ook een erg bekende. Het Witte Huis in Rotterdam word wel gezien als de eerste wolkenkrabber van Nederland. Sommige mensen geloven zelfs dat het de eerste wolkenkrabber in heel Europa is, maar zeker weten doen we dat niet. Wat we wel weten is dat het aan het einde van de 19e eeuw het hoogste gebouw in Europa was (wel 43 meter hoog). Daarnaast is dit rijksmonument een van de weinige gebouwen in het stadscentrum die de bombardement op Rotterdam in 1940 heeft overleefd. Nu staat het zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst! In onze begeleide fiets- en wandeltours kunnen we u alles vertellen over Het Witte Huis. Maar voor nu kun je hieronder een korte introductie over dit hoogtepunt in Rotterdam bekijken.

De Geschiedenis van Het Witte Huis in Rotterdam

In 1897 werd het kantoorgebouw ontwikkeld door twee Rotterdamse broers: Gerrit en Herman van der Schuijt. Toen een van de broers, Gerrit, in 1894 een reis naar de VS ondernam, raakte hij geïnspireerd door de verzameling kantoorgebouwen en wolkenkrabbers in New York. De broers hadden al enkele gebouwen op de hoek van de Wijnhaven en de Gelderskade. Ze hadden deze echter net gesloopt om plaats te maken voor het Witte Huis. In juni 1897 werd de bouw van Het Witte Huis in Rotterdam gestart.

Witte Huis Rotterdam

De constructie van het Witte Huis

De architect met wie zij hun idee hebben gerealiseerd, was architect Willem Molenbroek. Het ontwerp van het Witte Huis is in Amerikaanse Art Nouveau-stijl. Het werd echter gebouwd met bakstenen in plaats van de stalen structuren die in Amerika worden gebruikt.

De constructie van deze wolkenkrabber werd uitgevoerd door aannemer J.H. Richter. Hij had het laagste bod van f. 127.900 met de aanbesteding. Toch zou het Witte Huis niet voor dit bedrag worden gebouwd omdat het gebouw veel duurder was dan verwacht. Bovendien was de constructie van de wolkenkrabber met 11 verdiepingen een gewaagd plan, want in die tijd in Europa overtroffen de meeste gebouwen zelden vijf verdiepingen. Sceptici beweerden zelfs dat de zwakke bodem van Rotterdam het gebouw niet voldoende zou kunnen ondersteunen.

De afmetingen van het eerste bouwplan waren 15 bij 20 meter. Tijdens de bouw stortte echter een aangrenzend gebouw in. Dit kwam door de werking van de grond bij het stapelen van de benodigde heipalen. Het aangrenzende gebouw werd verder afgebroken en het verlaten land werd gebruikt voor het Witte Huis. Nu, in plaats van de geplande 15 x 20 meter, de uiteindelijke constructie zijn de afmetingen 20 bij 20 meter. De officiële opening vond plaats op 8 september 1898. Wist je dat het dicht bij andere hotspots van de stad in Rotterdam ligt, zoals de Oude Haven en de Kubuswoningen?

Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Fiets Tour of onze Rotterdam Highlight Wandeltour !

Door onze local

Laura

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een zeer unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een fascinerende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze gezellige, ontspannen tours!

vanaf €6 p.p.

Fiets verhuur | Bike rental Rotterdam

Opzoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€26.50 p.p.

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €25 p.p.

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €31.50 p.p.

De Rotterdamse haven in een fietstour

Ook zo benieuwd naar de beroemde haven van Rotterdam? Ontdek de mooiste plekken van de grootste zeehaven van Europa nu samen met ons op de fiets!
meer infodirect boeken
vanaf €19.50

Jouw schoolreisje in Rotterdam

Lees hier wat wij voor jou kunnen betekenen tijdens het regelen van het ideale schooltripje naar Rotterdam. Dit schooluitje brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad!
meer infodirect boeken